MOMENT 3A. UPPVÄXLING/BROMSNING AVANCERAT.

Efter denna övningen skall du kunna…

-Alla växlarnas läge och växla utan att titta på växelspaken

-Använda rätt växel vid rätt fart och veta när du bör växla upp

-Bromsa mjukt och hårt samt motorbromsa

-Stanna från olika hastigheter vid angivna mål

-Bromsa genom att trycka ner bromsen och hitta rätt tajming för när det är dags att trycka ner kopplingen. Kopplingen skall trycka tryckas ner strax innan motorn börjar hacka. Ett vanligt nybörjarfel är att man alltid trycker ner kopplingen först och sedan bromsar!

Genomförande

Starta, växla upp till 2:an och därefter till 3:an. Stanna därefter och diskutera!

Område

Öva på en lugn gata utan trafik.

Läs igenom nedanstående text, se på filmen och diskutera.

Uppväxling

Torrväxling

Testa att lägga i dom olika växlarna när bilen står stilla(torrväxla). Man får titta på växelspaken i början av övningen. Men påbörja inte övningen innan det funkar utan att titta på växelspaken! Låt motorn vara igång och kopplingen nere när ni “torrväxlar”. Det kan vara svårt att lägga i växlarna när motorn är av. Glöm inte att hålla kopplingen nere!

Fattning på växelspaken

Prova följande…

fjäder vxl

Håll växelspaken åt vänster i friläget mellan 1:an och 2:an. Släpp spaken.

Som ni kan se fjädrar spaken tillbaka och lägger sig mellan 3:an och 4:an. Med andra ord är växelspakens ”favoritläge” i friläget mellan 3:an och 4:an.

Om man växlar från 2:an till 3:an skall man inte dra växelspaken åt höger. För den uppåt med ett löst grepp och låt fjädern göra sidoförflyttningen åt höger. Låt växelspaken göra jobbet! Om man drar spaken åt höger är risken stor att  hamnar i 5:an istället för 3:an. Slappna av! Om man sliter i växelspaken är det svårare att känna vilken växel man hamnat i och fjädern har ingen chans att göra sitt jobb.

händer vxlspak

Hur man håller växelspaken kan också ha betydelse för hur lätt eller svårt det är att få i rätt växel.

Om man skall växla till 1:an eller 2:an håller man växelspaken på höger sida med tummen uppåt.
När man växlar till 3:an eller 4:an håller man handen ”neutralt” på växelspaken(på ovansidan av spaken)
Växlar man till 5:an eller 6:an håller man växelspaken på vänster sida med tummen nedåt.

Bromsning(avancerat).

När ni övar på uppväxling kommer ni stanna ett flertal gånger. Detta är ett perfekt tillfälle att slipa lite extra på bromsningen!

I föregående övning (starta/stanna) tittade ni på filmen om hur man gör en start. I filmen instrueras ni att först bromsa och sedan trycka ner kopplingen innan motorn börjar hacka. Ni kunde läsa att ni inte behövde bry er så mycket om detta i början, utan trycka ner kopplingen först och bromsa sedan.

När man skall stanna trycker man ibland ner kopplingen först och sedan bromsen och ibland gör man tvärtom, bromsen först och kopplingen sen. Detta beror på vilken växel du kör i och vilket varv motorn har.

När man kör i 2:an eller högre växel och har lite varv på motorn, ca 1000 varv och uppåt och skall stanna bromsar man först ner farten till att motorn är i ca 1000varv innan man trycker ner kopplingen.

Tidigare har ni endast stannat i 1:an och då bara trycker man oftast ner kopplingen först och bromsar sen.

Detsamma gäller även om ni kör på dom högre växlarna med ett lågt varv, ca 1000 varv och nedåt.

-Varför röra ihop det på detta viset??
Det är ju enklare att alltid trycka ner kopplingen först!??

Jo, genom att bromsa först och sedan vid, ca 1000varv trycka ner kopplingen medför att man motorbromsar några meter innan kopplingen trycks ner. Bilen förbrukar inget bränsle när man motorbromsar och utsläppen blir på så vis mindre.

Stanna inför olika mål.

Prova att stanna inför olika mål. Handledaren säger, t ex stanna i höjd med busken eller något annat vid sidan av vägen. Genom att öva på detta får man en bättre känsla för hur man doserar bromsningen. Fokusera på att bromsningen blir mjuk. Att bilen stannar exakt vid “busken” är inte det viktigaste i början.

Håll koll efter bakomvarande trafik innan du bromsar!

En annan viktig punkt är att man innan man bromsar måste hålla utkik på bakomvarande trafik! Glöm inte att ta en titt i backspegeln innan du bromsar!

Råd till handledaren

-Försök att få din elev att slappna av. När man spänner sig är det lätt att lägga i fel växel. Titta på kroppshållningen. Axlar och armar skall vara avslappnade. Påtala när din elev spänner sig! Det kan det vara svårt att själv känna att man spänner sig. Ha som mål att öva på varje moment till att målet är uppfyllt och tills att eleven är avslappnad!

-Håll koll på elevens fot så att han/hon inte vilar foten på kopplingen vid färd. Det är lätt att man då råkar trycka ner kopplingen en aning. Detta medför ett onödigt kopplingsslitage.

-Lägg stor vikt vid att eleven verkligen kan dom olika växlarnas läge utan att titta på växelspaken. Som nybörjare vill man gärna titta på växelspaken vid växling. Att titta på växelspaken hjälper sällan. Växlingen blir varken bättre eller sämre… Påtala för eleven när han/hon tittar på spaken. Det är inte alltid man som elev märker var man tittar.

-Låt eleven köra en aning fortare än man normalt gör i en växel innan han/hon växlar upp. Som nybörjare kan det ta tid att växla. Risken är att bilen tappat fart och att hastigheten därför hunnit bli för låg för den nya växeln.

Säkerhetstips!

-Vid dom första växlingarna finns det en risk för att eleven tittar ner på växelspaken. Detta kan resultera i att han/hon missar viktig information framför bilen.

-Om eleven spänner sig vid växlingen riskerar ni att bilen vinglar till vid växlingsögonblicket. Var beredd att ta tag i ratten vid behov!

-Var beredd på att eleven bromsar hårt trots att ni har ett fordon nära bakom er.

I en ideal värld hade körkortsteorin gått hand i hand med de praktiska övningarna.

Tyvärr går det inte att koppla alla ämnesområden inom körkortsteorin till en körövning eller ett speciellt moment.

Vi tar ämnesområdet “Alkohol och droger” som ett exempel…

-Skall jag läsa om alkohol och droger inför att jag skall öva start i backe eller inför att jag skall köra i stadstrafik?

Som du kanske kan förstå går det inte att koppla alla ämnesområdena inom teorin till de olika övningarna och momenten.

Av den anledningen kommer du säkert märka att en del av förberedelserna inför körövningarna inte är helt relaterade till övningen du skall öva på.

-Varför skall jag då läsa på inför alla övningar?

Tanken är att du skall kunna varva teori med praktik och att du skall bli klar med både teorin och övningarna samtidigt.

Obs!

Glöm inte att göra kontrollfrågorna till teorilektionerna efter att du läst en teorilektion!

På så vis kan du följa av dina teoretiska framsteg på teoriöversikten.

 

Har du något annat teorimaterial som du vill använda istället?

Se vilka ämnen nedanstående blå teorilektioner handlar om och läs om de ämnena i ditt teorimaterial.

Är eleven godkänd på övningen? Har ni mött målen med övningen?

Övningarna bygger på varandra. Att gå vidare till nästa övning utan att vara godkänd är fullständigt menlöst. Öva mer om ni inte mött målen!

-Klicka på nedanstående knapp för att svara på målfrågorna.

OBS! Du måste ha köpt tillgång till vårt kompletta teorimaterial för att kunna göra provet och för att kartnålarna på lektionsöversikten skall bli gröna efter avklarad lektion!

Tillbaka till:Genvägen till körkortet körning > Körning grunder